laatste update: maart 2017

Wat is Leasing?

Leasing is meer dan alleen financieren

Leasing is een financieringsovereenkomst waarbij bedrijfsmiddelen gedurende een zekere periode door een leasemaatschappij (lessor) ter beschikking worden gesteld van een gebruiker (lessee), tegen een vooraf overeengekomen vergoeding. De lessee geniet dus het gebruik van deze goederen, zonder dat hij hiervoor eigen middelen hoeft te investeren of een banklening hoeft aan te gaan.

 

We spreken van equipment lease als we het hebben over duurzame bedrijfsmiddelen en kapitaalgoederen, dat wordt ook wel eens algemene leasing genoemd. Daar tegenover staat autoleasing, waarbij het vanzelfsprekend gaat om personenauto’s en bestelwagens.

 

Met bedrijfsmiddelen wordt bedoeld: goederen die gebruikt worden in de onderneming en die niet zijn aangeschaft met het doel deze (meteen door) te verkopen, zoals: trucks en trailers, bussen en coaches, kranen en grondverzetmaterieel, agrarische werktuigen, heftrucks en intern transportmaterieel, industriële machines voor de metaal-, kunststof- en houtverwerkingsindustrie, drukpersen en machines in de grafische industrie, kopieermachines en kantoormaterieel, computers en servers, software, scanners en medische apparatuur, medische hulpmiddelen, overige objecten zoals binnenschepen, vliegsimulatoren, melkrobots, maar ook tapijttegels, led-lampen en windmolens. Grosso modo spreekt men wel eens dat alles wat rolt en roest geleaset kan worden.